15 feb. 2013

Gânduri despre Valentine's Day


Gânduri despre Valentine's Day

Probabil că scriu această postare cu mare întârziere, din păcate școala a pus stăpânire pe mine, iar eu trebuie să mă abțin eroic de la majoritatea lucrurilor drăguțe care îmi fac plăcere. Cum merg lucrurile pe la voi, toate sunt în regulă? Se pare că am trecut cu bine și peste Ziua Îndrăgostiților, deși mă așteptam literalmente la o avalanșă de inimioare și ursuleți de pluș. În anii precedenți, Valentine's Day era o zi cam frustrantă pentru fetele fără iubit, din moment ce fetele într-o relație aveau grijă să-și expună intenționat cadourile pe bancă pe tot parcursul zilei. Se pare însă că în clasa a 12-a lumea devine ceva mai discretă și mai cu capul pe umeri, realizează și ei că totul trece și nimic nu mai poate fi făcut în joacă. Colegii mei au trecut de la ursuleți de pluș la cadouri mai serioase, unii sunt implicați în relații lungi ce depășesc 1-2 ani, fac planuri pentru a merge împreună la facultate, iar eu mă bucur când îi văd că sunt uniți și demonstrează maturitate în gândire. Firește că avem în clasa noastră tot felul de tipologii umane: "într-o relație", "rămânem prieteni", "forever alone", "friendzoned", dar și "cuceritori" pe care la fiecare bal îi vezi cu o parteneră diferită.

Gânduri despre Valentine's DayRevenind la subiect, Valentine's Day e o sărbătoare care m-a intrigat dintotdeauna, asta pentru că avem și noi Dragobetele care e parte din cultura noastră, care e vechi de când lumea și practic a prins rădăcini în aceste pământuri. Valentine's Day nu a intrat la noi decât de câțiva ani și deja a reușit să întreacă Dragobetele în popularitate. Oare din ce motiv? Ca să putem să ne sincronizăm, să imităm străinii care de fapt nu dau doi bani pe cultura noastră. Ziua Îndrăgostiților nu are nicio istorie și nicio semnificație pentru poporul român, e un fel de formă fără fond dacă mi se permite să-l citez pe Maiorescu.

Nu e ca și cum aș fi împotriva iubirii în sine. De fapt, chiar dacă sunt single, nu-mi displace ideea de zi a îndrăgostiților. Cu toată agitația și preocupările cotidiene, sunt convinsă că e greu pentru cei care sunt într-o relație să facă în mod constant gesturi romantice, să mențină acel element de noutate care te împiedică să te plictisești de persoana iubită. O zi dedicată manifestării iubirii oferă îndrăgostiților un impuls și un prilej de a acționa spre bucuria persoanei iubite, sacrificând puțin din interesul și timpul lor personal. Teoretic.

Ca majoritatea sărbătorilor însă, Valentine's Day are și ea o latură comercială exploatată la maxim (Ca o paranteză, cine credeți că încasează cel mai mult de pe urma vânzărilor de Valentine's Day din România? Evident că tot străinii, că doar nu noi). Popularitatea sărbătorii constrânge îndrăgostiții să facă un cadou persoanei iubite, dar nu au timp și nici inspirație și atunci apelează la produsele sau la pachetele speciale realizate de către comercianți. În primul rând, cu ce diferă o ciocolată cu inimioare pe ambalaj față de una simplă? Mă îndoiesc că are mai multă dragoste în ea decât cealaltă. Dar asta nu contează. Chestia e că... majoritatea cadourilor sunt trase la indigo. Sau lipsite de dorința de a dărui. Imaginează-te falit, neavând bani nici măcar pentru autobuz, și totuși ești forțat să-i cumperi un cadou iubitei, pentru că vine Valentine's Day și toate prietenele ei vor primi câte ceva. Când te duci direct la magazin și cumperi direct o ciocolată și un trandafir, parcă lipsește plăcerea căutării îndelungate. Și atunci cadoul nu mai devine o manifestare a sentimentelor, ci mai degrabă un clișeu, o îndatorire, un moft.

Fetelor, oricine poate să se oprească la magazin în drum spre școală și să cumpere o cutie cu bomboane, dar dacă ați putea găti acasă ceva dulce și să îl ambalați frumos, atunci ar fi o adevărată  dovadă de dragoste. Iar dacă un băiat s-ar încumeta să facă și el chestia asta, și i-ar reuși, sunt sigură că fata ar rămâne fără cuvinte. Și să știți că romantismul și chestiile de gentleman încă sunt foarte apreciate și nu dăunează aspectului de bad guy. Deși nu ai cum să dai greș cu ceva clasic (ciocolată/trandafir/ursuleț), un cadou personalizat e o dovadă că știi să acorzi atenție și să înțelegi gusturile persoanei iubite.

În încheiere, ceva frumos, pentru îndrăgostiți și nu numai:

8 comentarii:

  1. Mi se pare o risipa aceasta sabratoare. Am observat si eu ca a fost mult mai modesta sarbatoarea aceasta decat in ceilalti ani. La noi in scoala nu s-a facut deloc tam-tam pe tema aceasta desi de obicei la noi in scoala se organiza o "posta" in care elevii putea trimite biletele de dragost iubitilor sau prietenilor din scoala. De multe ori unii scriau false bilete de la "amorezati anonimi", deci nu mergea. Ma bucur ca acum s-a terminat. :)) Numai sa nu se reia de dragobete. Cat despre Valentin, stiu ca a fost un preot sau calugar aruncat in inschisoare pe vremea in care casatoriile erau interzise pentru ca toti barbatii trebuiau sa fie soldati. Valentin continua sa oficieze casatorii chiar si asa, deci era intr-un fel protectorul indragostitilor. :) Dar aceasta latura s-a pierdut din vedere si a ramas doar ce comerciala...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Cred că sărbătoarea a fost mai modestă la noi pentru că de acum "înaintăm" și noi în vârstă și avem alte griji. Cei mai mici, din câte am înțeles, sărbătoresc mai intens Valentine's Day. :)

      Ștergere
  2. Câtă dreptate ai :) Şi eu consider că acele cadouri cumpărate de la magazin nu au o semnificaţie prea importantă.Pe când cele făcute manual,făcute cu multă dorinţă,bucurie şi dragoste au o semnificaţie imensă!Mda,din păcate aşa e.Dar aşa e peste tot,sărbătorile de orice fel şi-au perdut însemnătatea şi au devenit doar nişte "obiecte" de exploatat.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pentru susținere! Și da, ai dreptate, peste tot se întâmplă asta, nu numai la noi.

      Ștergere
  3. Valentine's day nu e altceva decat o sarbatoare comerciala menita sa mistifice si sa devalorizeze ceea ce e esential. Si apoi, daca ai sentimente pentru o anumita persoana nu vad de ce nu te-ai manifesta ca atare in fiecare zi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt complet de acord! Şi în plus, cine vrea să surprindă persoana iubită o face atunci când simte nevoia, nu aşteaptă până la Valentine's Day. Când ştii dinainte că o să primeşti cvea, se mai pierde din farmec.

      Ștergere
  4. V. Day nu e tradiţional românească,şi asta o ştim cu toţii.Din păcate,ne place să adaptăm alte culturi şi să îngropăm tradiţiile noastre.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și nu suntem doar noi, multe țări își neglijează din ce în ce mai mult tradițiile adoptându-le pe ale altora. Pe de o parte, globalizarea e un lucru bun, dar amenință de asemenea să ne distrugă identitatea națională.

      Ștergere